Preskoči na vsebino


Predstavitev

KNJIŽICI NA POT

Dolgoletni provincialni ravnatelj sester usmiljenk dr. Stanko Žakelj – zdaj že rajni duhovnik Misijonske družbe – je leta 1977 pripravil knjižico Spoznali boste, da sem vas jaz obiskala. Leta 1996 ji je bila dana nova svežina z istim sporočilom; letos pa jo želimo obnoviti in še nekoliko dopolniti. Bog tudi danes po Mariji, Brezmadežni, svetu ponuja svojo odrešujočo ljubezen. Po njej in po njenem znamenju – svetinji – želi deliti svojo milost vsem, ki so jo pripravljeni sprejeti.

Marija, ki obišče sestro Katarino Labouré v kapeli sredi Pariza in ji zaupa dobrotno sporočilo za ta svet, obiskuje tudi nas. S pomočjo svetinje nam daje znamenje in nas vabi, naj se kakor ona odpremo Božji ljubezni.

V večni devetdnevnici, ki je priložena, osebno in skupno radi poprosimo Marijo za številne potrebe človeštva in ljudi okrog nas, ki nas prosijo za duhovno pomoč ter obenem izražajmo zahvalo za vsakdanjo radost in tolažbo, ki smo je deležni v svojem skromnem zaupanju.

Marija, Zvezda upanja, tudi danes prenavlja življenje posameznikov in družin, župnij in drugih krščanskih občestev.

Tretji del knjižice na kratko odkriva skrivnost sestre Katarine. Njeno sporočilo je še vedno sodobno. Bog za velika dela izbira male, v očeh tega sveta nemočne ljudi. Bila je »svetnica molka«, imela pa je izredno ljubezen do bližnjega, Boga in Marije. Vabi nas, naj jo posnemamo in ji sledimo.

Zlasti je pomembno sporočilo vere, upanja in ljubezni. Podano je na koncu s praktično in teološko utemeljitvijo.

V knjižici so, ob usmiljenih sestrah, Marijinih sestrah ter lazaristih, predstavljeni tudi Marijanska vincencijanska mladina (MVM) in Združenje čudodelne svetinje (AMM) ali Otroci Brezmadežne. Marija je sestri Katarini v videnju 27. novembra 1830 naročila dvoje. Prvič: naj da kovati in posredovati svetinjo po vzorcu, ki ga je sama pokazala; in drugič: naj pospeši ustanovitev gibanja mladih, da pritegne mlade, ki hočejo drug drugemu pomagati pri rasti v veri in ljubezni do Boga in bližnjega.

Svetinja se je hitro širila in verniki so jo kmalu poimenovali – čudodelna. Svetinja je živ in stalen spomin na Brezmadežno. Je kot katekizem, vsem dostopen in razumljiv. Učí nas vere in spolnjevanja Božje volje. Je vabilo, da veselo živimo evangeljsko oznanilo.

Če je svetinja dar, pomeni, da je naše poslanstvo že to, da jo sprejmemo. Če pa ta dar posredujemo naprej, smo naredili še več.

Bog daj, da bi knjižica k temu pripomogla. Hvala vsem, ki so prispevali svoj delež k novemu izidu.

s. Bernarda Trček, HKL
6-SPOROČILO BREZMADEŽNE5-SKRIVNOST SESTRE KATARINE4-SPREOBRNJENJE JUDA3-KAKO NOSITI SVETINJO2-PRIKAZANJE1-UVOD in ZGOD. DEJSTVAPrint Friendly and PDF