Preskoči na vsebino


In spiritu Domini nostri – V duhu našega Gospoda

1. Ako ne vemo, za kaj naj bi prosili Boga, si izprosimo od njega njegovega Duha; zakaj ta božji Duh je življenje naše duše.

2. Naš Gospod Jezus Kristus je resnično vzor in nevidna podoba, ki moramo po njej oblikovati lastno delovanje (XI,128).

3. Človek je najbogatejši takrat, ko je podoben Jezusu Kristusu.

4. Popolnost ni v obilici stvari, ki jih izvršujemo, marveč v tem, da jih izvršujemo v duhu, ki jih je v njem izvrševal naš Gospod (X,86).

5. Duh našega Gospoda nas enako nagiblje h kreposti kot narava k pregrehi (XII,203).

6. Ni večje ljubezni, kot da sami sebe žrtvujemo za zveličanje duš in da se kot Jezus Kristus zanje iztrošimo (VII,2710).

7. Ni duh našega Gospoda, če kaj storimo zato, da bi želi spoštovanje (II,575).

8. Če se držimo svetih načel Jezusa Kristusa, zidamo na nerazrušno skalo in se bomo neprestano vzpenjali dalje (XII,197).

9. Bodimo prepričani, da nas načela Jezusa Kristusa in zgledi, ki nam jih je v življenju pokazal, nikdar ne zavedejo k čemu napačnemu in prinašajo sadove ob svojem času. Vse drugo pa, kar se zgodi po nasprotnih načelih, je votlo in se ponesreči (II,606).

10. Krščanska modrost je: soditi, govoriti in delati tako, kakor je sodila, govorila in delala večna Modrost, ko je bila v človeški obleki pri nas (XI,34).

11. Blagrovati je treba tiste, ki se brez pridržka izroče Bogu in delajo tisto, kar je delal Kristus, ter goje tiste kreposti, ki jih je gojil Kristus: uboštvo, pokorščino, potrpežljivost in gorečnost za zveličanje duš (V,2039).

12. Stalno živeti v božji pričujočnosti vendar ni nič drugega kot izpolniti njegovo voljo (XI,143).

13. Naš Gospod Jezus Kristus daje angelom in ljudem pravo notranjo luč. Če nas navdaja njegova notranjost, vodimo tudi druge k njemu (IV,1243).

14. Kdor je navdahnjen z duhom našega Gospoda, dela milo in krotko. Neprijazno in trdo pa bo nastopal, kdor se prepusti svoji naravi in hudemu duhu (IV,1609).

15. Da v neki življenjski obliki rastemo vedno naprej, moramo brezpogojno pustiti, da nas oblikuje njen duh, sicer je vse izgubljeno (IX,38).

16. Če nas satan ne more zapeljati k zlu naravnost, poskrbi za to da si naložimo preveč dela. Na ta način nas vedno bolj preobremenjuje, dokler nas ne stre teža naše zaposlenosti (I,129).

17. S samimi dobrimi deli se še ne smemo zadovoljiti. Moramo jih še obogatiti in oplemenititi z iskrenim in svetim namenom, da bi bili samo Bogu všeč in njemu dajali čast (XI,43).

18. Dobre misli, ki nam jih Bog podari, so kakor relikvije: skrbno jih moramo zbirati in spremeniti v dejanja (IX,5).

19. V dušah ne delujejo ne filozofija ne teologija ne góvori. Jezus Kristus se mora za nas zanimati in mi zanj (XI,153).

20. Misli na tole: Po smrti Jezusa Kristusa živimo v Jezusu Kristusu; v njem moramo umreti za življenje v njem; naše življenje mora biti skrito v njem in polno njega - skratka: če hočemo kot Jezus Kristus umreti, moramo tudi živeti tako kot on (I,168).

21. Trpljenje je Bogu všeč, kajti njegov lastni Sin je hotel svoja življenjska dela venčati s trpljenjem (XI,168).

22. Ne glej na to, kar si sam po sebi, ampak se zavedi pri sebi in v sebi našega Gospoda, ki se je pripravljen lotiti dela, kakor hitro iščeš pri njem pomoči; in videl boš, da bo vse dobro (III,906).

23. Če hočeš storiti kaj dobrega, vprašaj Jezusa Kristusa: »Gospod, če bi ti bil na mojem mestu, kaj bi sedaj storil?« (XI,153).

24. Napreduj le v šoli našega Gospoda in dal ti bo boljših spoznanj kot vse knjige (IV,1301).

25. Kolikor imamo do Boga svetega spoštovanja, toliko ga bomo tudi ljubili (XI,48).

26. Delati vse z ljubeznijo se pravi delati vse v Bogu, zakaj Bog je Ljubezen.

27. Nismo pravi kristjani, če zasramovanja, ki nas z njim obsujejo, ne objamemo in prisrčno ne vzljubimo (V,1970).

28. Naš Gospod je na neki način človeško revščino oplemenitil in posvetil, ker se je podvrgel vsemu razen nevednosti in grehu.

29. Živeti kot živi svet s~ pravi živeti kot božji sovražnik (IX,38).

30. Prej bi se porušilo nebo, kakor bi varal Kristusov nauk (XII,197).

 
Print Friendly and PDF