Preskoči na vsebino


1617–2017: 400 let vincencijanske karizme služenja ubogim (prispevek na Radiu Vatican) in razlaga logotipa

VATIKAN (petek, 3. februar 2017, RV) – V letu 2017 Cerkev po celem svetu obhaja 400-letnico vincencijanske karizme služenja ubogim. In sicer pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt 25,35).

Jubilejno leto spominja na dva dogodka, ki sta bila temeljna za poklicanost sv. Vincencija Pavelskega in sta se zgodila leta 1617. 25. januarja, na praznik spreobrnjenja apostola Pavla, je imel svetnik svojo prvo pridigo o poslanstvu v kraju Folleville v Franciji. Po tem, ko je nekaj dni pred njegovo smrtjo spovedal nekega kmeta, je doumel, v kakšni duhovni zapuščenosti živijo reveži na kmetijskih področjih. Nekaj mesecev kasneje, avgusta istega leta, pa se je kot župnik v kraju Châtillon, srečal z revščino in bedo. To je radikalno spremenilo njegovo življenje. Vincencij Pavelski je spoznal, da je bilo ljudi nujno izobraziti, jim pomagati zavedati se lastnega dostojanstva, ga dvigniti na raven, vredno človeškega bitja, ter jih poučiti o resnici glede Boga.

Ta dva dogodka sta odločilno zaznamovala začetek vincencijanske karizme, od katerega sedaj mineva 400 let. Karizme v službi najbolj ubogih, po zgledu sv. Vincencija Pavelskega, zavetnika katoliških dobrodelnih organizacij.

Danes Vincencijansko družino sestavlja 225 vej različnih skupnosti posvečenega življenja in združenj laikov, ki delujejo v več kot osemdesetih državah na petih celinah. Njihovo poslanstvo je izjemno raznoliko: od misijonov, zdravstvene pomoči, dela z brezdomci, begunci, zapuščenimi otroki, materami samohranilkami, do izobraževanja, formacije in razvojnih del.

Štiri pobude med jubilejnim letom
Vrhovni predstojnik Misijonske družbe Tomaž Mavrič je za jubilejno leto predlagal štiri skupne pobude. Prva je romanje relikvije srca sv. Vincencija Pavelskega, ki se je začelo 25. januarja v kraju Folleville. Nadaljevalo se bo po državah, kjer je prisotna vincencijanska karizma. Druga pobuda je uresničitev projekta, ki bo vključila vse veje Vincencijanske družine in, ki želi rešiti stanovanjsko stisko mnogih oseb, bodisi brezdomcev, beguncev ali drugih, ki živijo v neprimernih pogojih. Tretji predlog je mednarodni simpozij, posvečen premišljevanju o karizmi, poslanstvu in dobrodelnosti. Potekal bo med 13. in 15. oktobrom v Rimu; med drugim je predvideno srečanje Vincencijanske družine s papežem Frančiškom. Še četrta predlagana pobuda pa je filmski festival oz. mednarodni natečaj, posvečen življenju sv. Vincencija Pavelskega.

Logo 400-letnice
Ob 400-letnici vincencijanske karizme pa je bil navsezadnje oblikovan tudi logo. Osnova le-tega je krog, sestavljen iz raznobarvnih žarkov. Ti simbolizirajo različne kongregacije, skupine in združenja z isto karizmo, ter obenem tudi družbo z njeno nepopolnostjo, z njenimi radostmi, upanjem. Na krogu sta dve zvezdi, ki spominjata na omenjena dva dogodka oz. »teološka kraja«, v katerih je sv. Vincencij Pavelski prepoznal Božje stopinje v svojem življenju. Zvezdi na logu povezuje križ svetlobe, ki predstavlja vstajenje in binkošti. Sredi križa pa je upodobljen svetnikov obraz. To opozarja, da je vedno Duh tisti, ki vabi, da bi živeli kot Vincencijanska družina.
Print Friendly and PDF