Preskoči na vsebino


Bl. Marjeta Rutan, devica in mučenka, god

Maša in molitve v čast mučenki devici


Rodila se je 23. aprila 1736 v Metzu v Franciji, v pokrajini Loreni, blizu nemške meje. Ko ji je bilo 21 let, je uresničila svojo željo in se Bogu darovala za služenje ubogim v Družbi hčera krščanske ljubezni. 23. aprila 1757 je začela čas vzgoje v materni hiši v Parizu.

Po številnih in uspešnih poslanstvih so jo poslali v bolnišnico v Dax, kjer je uporabila vsa človeška in duhovna sredstva za dobro vodenje tamkajšnje bolnišnice. Poskrbela je, da se je odprla šola za dečke in deklice (1779) in zgradila kapela; sprejemala je zapuščena dekleta in pomagala ljudem v njihovih stiskah. 

Leta 1789 je izbruhnila francoska revolucija. Civilna konstitucija za duhovnike, ki jo je država zahtevala, je bila proti njeni vesti, zato je odklonila prisego, ki so jo vsiljevali revolucionarji. Kljub napetemu ozračju pa s svojimi sosestrami ni zapustila bolnikov. Ko so bili ženski in moški redovi ukinjeni, so sestre nadaljevale svoje delo za uboge pod imenom Gospe krščanske ljubezni.

24. decembra 1793 so jo aretirali z lažno obtožbo in vrgli v ječo v nekdanjem karmeličanskem samostanu.
1. marca 1794 je bilo v bolnišnici v Daxu aretiranih in vrženih v ječo še šest hčera krščanske ljubezni. Silili so jih, naj naredijo prisego, ki je bila 3. oktobra 1793 ukazana redovnicam, vendar so vztrajale. Izpustili so jih šele 3. novembra 1794.

Marjeta je bila 9. aprila 1794 obsojena na smrt s takojšnjo izvršitvijo in umrla pod giljotino. Njeno vedenje je do konca izražalo, da odpušča tistim, ki ji delajo hudo.
V času papeža Benedikta XVI. je bila 1. julija 2010 v Daxu prišteta k blaženim.


Pesem (za večernice)

Marjeta, blažena si ti,
saj Jezusu sledila si,
ljubezen te vodila je,
da si mu darovala vse.

Z neutrudno si ljubeznijo
ubogim slúžila zvestó,
si v vsakem bratu gledala
podobo živo Kristusa.

Ko v mučeniško smrt si šla,
z vedrino si odpuščala;
moč tvoja je bila krotkost
in z njo dosegla si svetost.

Marjeta, blažena si ti,
izprosi vsem nam milosti,
da se v nebesih snidemo,
Trojico Sveto hválimo. Amen.
Print Friendly and PDF