Preskoči na vsebino


Bl. Ghebre-Mihael, duhovnik in mučenec, god

Težko je natančno ugotoviti čas in kraj rojstva Ghebre-Mihaela. Ali je rojen 1788 ali 1791, v Mertulé-Mariam ali v Dibo-Kidane-Meheret v Etiopiji? Edino gotovo je to, da sta obe vasici v Godjanu, v Etiopiji. Ghebre-Mihael –kar pomeni »služabnik angela Mihaela« – je bil krščen v monofizitski krščanski skupnosti, katere menih je tudi postal. V času iskanja Resnice ga je prevzelo pridiganje Justina de Jacobisa, katoliškega škofa v Abesiniji. V njem je našel učitelja in duhovnega očeta.

Leta 1844 se je v kraju Tigré odločil za katoliško Cerkev. Spremljal je škofa Justina de Jacobisa na poti v Jeruzalem in Rim, kjer je oba sprejel papež. Škof ga je 1. januarja 1851 posvetil v duhovnika. Nato je prosil za vstop v Misijonsko družbo, vendar je leta 1853 cesar Teodor začel s preganjanjem, ki je zdesetkalo število kristjanov. Med množično aretacijo abune Salama je bil ujet in zaprt.

Med vojnim pohodom so vojaki krščanske zapornike premestili v Ouello. Brutalno ravnanje in mučenje je trajalo dve leti in Ghebre-Mihaelu izčrpalo moči, dolgotrajen mučni pohod pa ga je povsem uničil. Umrl je 28. avgusta 1855, potem ko je bil malo prej sprejet v Misijonsko družbo. Papež Pij XI. ga je razglasil za blaženega 3. oktobra 1926.


SVETA MAŠA
 

Vstopni spev
Ghebre-Mihael je zares mučenec, ker je prelil svojo kri zaradi Kristusovega imena. Ni se bal groženj in je dospel v nebeško kraljestvo.

Glavna prošnja
Gospod Bog, blaženega mučenca Ghebre-Mihaela si usmiljeno privedel k spoznanju prave vere in ga za pričevanje zanjo čudovito okrepil; po njegovem zasluženju in priprošnji daj, da vsi narodi spoznajo tebe, edinega pravega Boga, in katerega si poslal, svojega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki s teboj v edinosti Svetega Duha živi in kraljuje, Bog, na vse veke vekov.

Berilo: Mučenci so prestali velik boj v trpljenju
Heb 10,32-36

Berilo iz pisma Hebrejcem.
Bratje in sestre, spominjajte pa se prejšnjih dni, v katerih ste bili razsvetljeni in ste prestali velik boj v trpljenju: zdaj izpostavljeni zaničevanjem in stiskam, zdaj tovariši tistih, ki se jim je tako godilo. Tudi jetnikom ste namreč izkazali sočutje in zaplembo svojega imetja ste z veseljem prenesli, saj ste vedeli, da imate posest, ki je boljša in ostane. Ne zavrzite torej svojega zaupanja, ki ga čaka veliko plačilo. Potrebna vam je namreč potrpežljivost, da boste izpolnili Božjo voljo in dosegli obljubljeno.

Spev z odpevom Ps 31
Odpev:
Gospod, v tvoje roke izročam svojo dušo.
Bodi mi zavetna skala, o Bog,
utrjen grad, da me rešiš.
Ti si moja skala in moj grad,
zaradi svojega imena me boš vodil in ravnal.

V tvoje roke izročam svojega duha:
rešil me boš, Gospod, zvesti Bog.
Jaz zaupam v Gospoda.
Radoval in veselil se bom tvojega usmiljenja.

Razjasni svoj obraz nad svojim hlapcem,
odreši me v svoji milosrčnosti!
Varuješ me z varstvom svojega obličja
pred zaroto mojih nasprotnikov.

Aleluja
Aleluja. Daj nam, Gospod, duha resnice, da nas bo
vodil k popolni resnici. Aleluja.

Evangelij: Mučenci pričujejo za Kristusa pred
kralji Mt 10,17-22
+
Iz svetega evangelija po Mateju.
Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: »Varujte pa se ljudi, ker vas bodo izdajali sodiščem in bičali po svojih shodnicah. Pred oblastnike in kralje vas bodo vlačili zaradi mene, v pričevanje njim in poganom. Kadar pa vas izročijo, ne skrbite, kako in kaj bi govorili, kajti tisto uro vam bo dano, kaj naj bi govorili. Ne boste namreč govorili vi, temveč Duh vašega Očeta bo govoril v vas. Izdajal pa bo v smrt brat brata in oče otroka. Otroci bodo vstajali zoper starše in jih pošiljali v smrt. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena; kdor  pa bo vztrajal do konca, ta bo rešen.«

Prošnja nad darovi
Gospod, posveti naše darove. Milostno nam podéli gorečo ljubezen, ki je blaženega Ghebre-Mihaela okrepila, da je zmogel zate trpeti do konca. Po Kristusu, našem Gospodu.

Hvalospev
Res se spodobi in je pravično, primerno in zveličavno, da se ti vedno in povsod zahvaljujemo, Gospod, sveti Oče, vsemogočni večni Bog. Priznavamo čudovito znamenje tvoje milosti, ko je mučenec Ghebre-Mihael dal svoje življenje za slavo tvojega imena; v človeški nemoči kažeš svojo Božjo moč in slabotne sile krepiš za junaško pričevanje, po našem Gospodu Jezusu Kristusu. Zato te z vsemi angeli in svetniki veseli slavimo: Svet …

Obhajilni spev Mr 8,35
Jezus nam govori: Kdor hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.

Prošnja po obhajilu
Gospod, naj nam to obhajilo podeli moč, s katero ti je blaženi Ghebre-Mihael zvesto služil in zmagal v trpljenju. Po Kristusu, našem Gospodu.

 

MOLITVENO BOGO SLU ŽJE

Povabilo

Odpev Kristusa, kralja mučencev, pridite, molimo.
Psalm v Redu.

 

Ura bogoslužnega branja

Pesem
Mučenec blaženi, ta dan
prinesel ti je zmago, čast,
ko za Boga prelil si kri,
prejel si venec večnosti.

Zaman krivičen je sodnik,
zaman krvnik se trudil je,
močnejša kakor vsa tema
je milost Božja zmagala.

Zdaj z angeli se veseliš,
v obleki svetli se bleščiš,
ki jo je Jagnjetova kri
oprala madežev strasti.

Prihíti in pomagaj nam,
da se usmili Kristus sam,
slabosti naše in vse zlo
od nas odvrne milostno.

Očeta, Sina in Duha
naj vdano moli zemlja vsa,
Boga, ki v rajski slavi zdaj
mučence venča z vso častjo. Amen.

Psalmi in odpevi dneva v tednu.

Prvo berilo
Iz Sirahove knjige Sir 51,1-12
Zahvaljevanje

Zahvaljeval se ti bom, Gospod in kralj, slavil bom tebe, Boga, svojega rešitelja, zahvaljujem se tvojemu imenu, ker si mi bil varuh in pomočnik in si moje telo rešil pogube in zanke obrekljivega jezika, ustnic, ki snujejo laži. Vpričo navzočih si mi pomagal in me rešil, po svojem velikem usmiljenju in po svojem imenu iz zob tistih, ki so me hoteli požreti, iz rok tistih, ki so mi stregli po življenju, iz mnogih nadlog, ki so me obdajale, iz dušljivih plamenov, ki so me obkrožali, iz ognja, ki ga nisem podnetil, iz globoke kotanje podzemlja, pred nečistim jezikom in lažnivo besedo, pred obrekovanjem krivičnega jezika, ki laže kralju. Moja duša se je bila že skoraj približala smrti, moje življenje je bilo že doli blizu podzemlja. Od vseh strani so me obkolili, pomočnika pa ni bilo; iskal sem oporo pri ljudeh, pa je ni bilo. Tedaj sem se spomnil tvojega usmiljenja, Gospod, tvojega delovanja, ki traja od vekov, zakaj ti dvigaš tiste, ki vztrajno čakajo nate, in jih rešuješ iz roke sovražnikov. Z zemlje sem povzdignil svojo prošnjo, prosil sem, da bi me rešil smrti. Rotil sem Gospoda, očeta mojega gospoda, naj me ne zapusti v dneh stiske, v trenutku, ko sem bil pred ošabneži brez pomoči. Neprenehoma bom slavil tvoje ime in prepeval zahvalne pesmi. In moja prošnja je bila uslišana, ker si me rešil iz pogube, otel si me iz težkih okoliščin. Zato se ti bom zahvaljeval in te hvalil, slavil bom Gospodovo ime.

Spev Jn 15,13
Kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. * Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.
Gremo naproti Gospodu s pričevalci, ki nas obdajajo, s pogledom, uprtim v Kristusa. * Nihče nima večje ljubezni …
 
Drugo berilo
Vztrajno je iskal pravo vero
Iz poročila Justina de Jacobisa o trpljenju duhovnika Ghebre-Mihaela

Abba Ghebre-Mihael je bil odličen Etiopec bistrega razuma, iskren, delaven, pošten in nasprotnik strankarstva; z resnim študijem si je vztrajno prizadeval, da bi spoznal pravo vero. Ko je že skoraj pol stoletja premišljal o verskih stvareh, je šel leta 1841 po krstu kot odposlanec k svetemu očetu. V mestu je končno prišel do resnice, ki se ji je bližal z dolgim študijem. Zatem se je v mislih, v duši in dejanju tako držal verske resnice, da jo je lahko že leta 1844 izpovedoval v verigah in v ječi med prvim preganjanjem, ki ga je proti novim etiopskim katoličanom izzval abuna Salama.

Od tedaj je bilo njegovo življenje posvečeno molitvi, poučevanju katoliškega nauka in učenemu razpravljanju z drugoverci, s katerim je dosegel najlepše uspehe. Kdo bi bil zato bolj vreden, da prejme duhovniško dostojanstvo kot on? Zato si štejem v srečo, da sem njemu prvemu podelil duhovniško dostojanstvo. Dne 15. julija 1854 so naju ujeli v mestu Gondar in vrgli vsakega posebej v ječo. Tedaj sva se zadnjič pogovarjala. Neustrašenega Kristusovega bojevnika so dolgo držali v ječi, kjer so ga pristaši abune Salama neusmiljeno tolkli s palicami in pestmi.

Ko je tako prebil pet mesecev, so ga peljali v taborišče poglavarja Kase. Tam je pred velikansko množico izredno hrabro in sijajno izpovedal svojo vero pred sodiščem. Ko je zavrnil vse, kar so proti njemu govorili, da bi ga zapeljali, so ga obsodili na smrt. Usmrtitev so pa odgodili. Zato je poglavar Kasa ukazal, da sta dva krepka vojaka mučenca dolgo bila po ustih. On pa je pri tem z jasnim glasom in izbranimi besedami ponavljal veroizpoved nezmotnega nauka svetega papeža Leona in kalcedonskega koncila o dveh naravah v Kristusu. Pri tem je odločno vztrajal, dokler se mučitelja nista utrudila.

Vsi so že mislili, da je mrtev, ko je starček na začudenje vseh vstal in začel brez vsake opore hoditi. Na njegovem obrazu ni bilo videti nobenega znaka muk, ki jih je pretrpel, oči pa so mu sijale v čudovitem blesku. Tako so  ga spet vklenjenega vrgli v ječo.

Po dveh dneh je nastopil dolgo pot, ki se je po kozjih stezah vlekla dva meseca: z vklenjenimi nogami je šel za vojsko, ki jo je poglavar Kasa poslal proti voditelju pokrajine Šoha.

Ponovno je moral pred sodišče, ki mu je predsedoval poglavar z abuno Salamom, vsa vojska je pa gledala. Na vprašanje je spet ponovil svojo veroizpoved. Tako so ga ponovno obsodili na smrt in takoj odpeljali na morišče, da bi ga ustrelili. Ganjena množica pa je v solzah prosila zanj in mu od poglavarja izprosila milost.

Vendar ga je vse to mučenje strlo, ko se mu je pridružila še bolezen želodca in za njo griža. Vojaki ga v občudovanju niso več imenovali po njegovem imenu, temveč Hedus Giergis, kar je ime sv. Jurija.

Za tega svetnika pravi etiopska ljudska legenda, da je zaradi vere sedemkrat izgubil življenje, pa ga tudi sedemkrat dobil nazaj. Zdi se, da je hotel  Gospod potrditi ime, ki so mu ga dali vojaki, in njih hvalo: dne 13. julija, ki je po etiopskem koledarju posvečen mesečnemu spominu tega starodavnega mučenca, je namreč  svojega zvestega služabnika poklical k sebi prav na poti, po kateri je moral ta sveti spoznavalec vere hoditi vklenjen zaradi slave Jezusa Kristusa.

Spev
V tebi je moje zavetje, Gospod, poslušaj me in hiti mi pomagat. * Moje življenje je v tvoji roki, reši me.
Ti si moja skala in obramba, vodi me zaradi svojega imena. * Moje življenje …

Sklepna prošnja kot v hvalnicah.


Hvalnice

Pesem
Blaženi Ghebre-Mihael,
Gospodu služil si vesel,
ko vso resnico si spoznal,
ki si goreče jo iskal.

Ko te je Kristus osvojil,
v duhovnika te posvetil,
sprejel si nase težki križ,
da ljudstva Bogu pridobiš.

Preganjanje si doživel,
za vero si hudó trpel,
a Kristusu si zvest ostal,
trpljenje njemu daroval.

Zdaj se v nebesih veseliš
in s svetimi Boga slaviš;
izprosi, da sedanji svet
Trojico Sveto vzljubi spet. Amen.

Psalmi in odpevi dneva v tednu.

Kratko berilo 1 Jn 5,1-5
Kdor veruje, da je Jezus res Mesija, je rojen iz Boga; in vsak, kdor ljubi tistega, ki rodi, ljubi tudi tistega, ki je od njega rojen. Da ljubimo Božje otroke, pa spoznamo po tem, če ljubimo Boga in izpolnjujemo njegove zapovedi. To je Božja ljubezen, da se držimo njegovih zapovedi. In njegove zapovedi niso težke, kajti vse, kar je rojeno iz Boga, premaga svet. In zmaga, ki premaga svet, je naša vera. Kdo premaga svet, če ne tisti, ki veruje, da je Jezus Božji Sin?

Spev z odpevom
Slava in čast Jezusovemu Očetu, našemu Bogu! – Slava in čast … On nas je prvi ljubil, rešil nas je naših grehov. – Slava in čast … Slava Očetu in Sinu … – Slava in čast …

Odpev k Hvaljen Jn 11,25
Jaz sem vstajenje in življenje. Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre.

Prošnje
Dajmo slavo Jezusu Kristusu za Ghebre-Mihaela, zvesto pričo največje ljubezni.
Slavimo te, Gospod Jezus.

Ghebre-Mihael te je ljubil bolj kot svoje življenje;
– iz svoje smrti je naredil daritev.

Priznaval te je pred sodniki;
– v moči Svetega Duha je preziral krivico.

Za teboj je šel do križa;
– pričeval je za tvojo zmago.

Zaupal je v tvoje obljube;
– svoj pogled je usmerjal k tvoji slavi.

Oče naš.

Sklepna prošnja
Gospod Bog, blaženega mučenca Ghebre-Mihaela si usmiljeno privedel k spoznanju prave vere in ga za pričevanje zanjo čudovito okrepil; po njegovem zasluženju in priprošnji  daj, da vsi narodi spoznajo tebe, edinega pravega Boga, in katerega si poslal, svojega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki s teboj v edinosti Svetega Duha živi in kraljuje, Bog, na vse veke vekov.


Dnevna molitvena ura

Psalmi in odpevi dneva v tednu.

Kratko berilo 1 Kr 2,2b-3

Odhajam na pot vsega zemeljskega; bodi torej močan, bodi mož! Drži se postave Gospoda, svojega Boga, da boš hodil po njegovih potih in se držal njegovih zakonov, zapovedi, odlokov in pričevanj, kakor je pisano v Mojzesovi postavi; da boš imel srečo pri vsem, kar boš delal in pri vsem, česar se boš lotil.

– Vodi me, Gospod, po poti tvoje volje.
– Tvoj zakon mi je v veselje.

Sklepna molitev kot v hvalnicah.


Večernice

Pesem kot v hvalnicah.

Psalmi in odpevi dneva v tednu.

Kratko berilo 1 Jn 3,2-3
Preljubi, zdaj smo Božji otroci in se še ni razodelo, kaj bomo. Vemo, da mu bomo podobni, ko se razodene, saj ga bomo gledali takega, kakršen je. Vsak namreč, ki ima to upanje vanj, se očiščuje, kakor je on čist.

Spev z odpevom
Neizmerna sreča jim razsvetljuje obraz, aleluja, aleluja. – Neizmerna sreča … Smrti ni več ne joka ne vpitja ne trpljenja. Radost in veselje prebivata v njihovih srcih. – Neizmerna sreča … Slava Očetu … – Neizmerna sreča …

Odpev k Moja duša
V Bogu je moje največje veselje.

Prošnje
Ob godu Ghebre-Mihaela vzklikajmo Jezusu-služabniku, ki nam je dal najlepše pričevanje:
Usliši nas, Gospod, ki si premagal smrt.

Gospod, na Ghebre-Mihaela si poslal Duha luči in ga naredil za svojo pričo,
– razsvetljuj vse, ki danes pričujejo za svojo vero.

Na Ghebre-Mihaela si poslal Duha moči in je vztrajal do konca,
– krepčaj danes vse, ki se borijo za svojo vero.

Na Ghebre-Mihaela si poslal Duha ljubezni, da ti je mogel izkazati najlepše pričevanje ljubezni,
– vžigaj danes s svojim ognjem vse, ki trpijo za svojo vero.

Na Ghebre-Mihaela si poslal Duha gorečnosti in je njegova kri obogatila Cerkev,
– spodbujaj danes vse, ki širijo tvoje veselo oznanilo.

Na Ghebre-Mihaela si poslal Duha miru in je dal svoje življenje za svoje prijatelje,
– sprejmi vse, ki danes umirajo in katerih vero edino ti poznaš.

Oče naš.

Sklepna prošnja kot v hvalnicah.
Print Friendly and PDF